Op 12 oktober vorig jaar werd de vzw Kempens Landschap de eigenaar en de gemeente de erfpachter van de Beddermolen in Tongerlo. Zo zal dit waardevolle stukje erfgoed binnen enkele jaren terug kunnen malen en een toeristisch-recreatieve functie vervullen.



Binnen de vzw Kempens Landschap en de gemeente Westerlo was het vanaf de start van het dossier de ambitie om de totale site van de Beddermolen veilig te stellen en als een geheel te kunnen openstellen voor het grote publiek.

Op 18 september werd een belangrijke stap genomen door het ondertekenen van een verkoopsovereenkomst met call-optie.
De overeenkomst bepaalt dat Kempens Landschap en de gemeente Westerlo twee jaar de tijd krijgen om de piste te onderzoeken, waarna ze het domein - op voorwaarde van het verkrijgen van de subsidies - zullen aankopen. Intussen krijgen ze de gebouwen, de tuin en de binnenkoer in gebruik.

Dit geeft de partners de mogelijkheid om een gepaste herbestemming voor dit prachtig stukje erfgoed te vinden en het domein reeds in beperkte mate open te stellen voor het publiek. Kempens Landschap en de gemeente Westerlo gaan die uitbating niet zelf kunnen opnemen. Samenwerking met partners is dan ook noodzakelijk, zowel voor de definitieve herbestemming als voor de tijdelijke bestemming in afwachting van de aankoop.

Om deze partners te vinden, wordt binnenkort een oproep gelanceerd, waarover meer informatie gegeven wordt op de infoavond op maandag 21 januari om 19.30 uur in het gemeentehuis.

Heb je een innovatief idee om de bijzondere gebouwen van dit molendomein opnieuw een gemeenschapsfunctie te geven? Kom dan naar deze infovergadering. Samen kunnen we van dit prachtig stukje Kempens erfgoed dan misschien een ware parel maken!